Fa uns dies varem fer una reunió, on es va planteja el tema de que molta gent no te la conciencia de com pot cuidar un gatet trobat al carrer, com el pot alimentar, que ha de fer...és per aixó que fem aquest escrit.

Cuidar a un gat nounat que no arriba a les tres setmanes de vida és un repte fascinant alhora que desafiador i volent fer el millor per al gatet però sense saber com podem caure en errors que poden arribar a ser fatals per a l'animal. T'expliquem els set passos que has de seguir per cuidar a un gat acabat de neixer.

Com agafar al gat
El gatet ha estat al carrer i no saps si és portador d'alguna malaltia. Renta't les mans abans i després d'agafar-ho i fes-ho amb molta suavitat. Durant les primeres setmanes, si tens altres animals a casa procura que dormin separats i que no comparteixin el menjar i la caixa de sorra.
El gat ha de mantenir-se calent.
Els gats de menys de dues setmanes de vida no són capaços de regular la seva temperatura corporal pel que hauràs de mantenir-los calentets. Pots utilitzar un coixí tèrmic o una bossa d'aigua calenta però mai deixis solament al gat amb el coixinet.
Estant amb la seva mare, es mantenen calentets arraulint-se al costat d'ella. Per saber si té fred, revisa els seus coixinets i procura és que estiguin calentets. És probable que plori si té fred.
Com alimentar el gatet
Mai li donis llet que no sigui per gats. Compra llet substitutiva en pols especial per a gats. Si és tarda i no tens on anar a comprar-la bull una mica d'aigua, deixa que es refredi i dóna-la-hi al gatet amb l'ajuda d'una xeringa. D'aquesta manera, el gatet es mantindrà hidratat. I si no nosaltres en aquesta mateixa pàgina informem de cop fer llet casera per gatets.
A partir d'aquí, hauràs de fer-te amb un biberó. Els gatets mengen com els bebès. Hauràs de donar-li la llet en pols amb el bibe i hauràs de provar en el teu braç que no estigui massa calent. És molt important que la llet estigui a una temperatura d'uns 37 graus.
Quan li donis el biberó no ho subjectis com si fos un bebè, procura mantenir la posició que adoptaria si estigués amb la seva mare. El gatet ajustarà la tetina en la seva boca i quan acabi no oblidis fer que roti.
Durant les dues primeres setmanes de vida, els gatets mengen cada dues o tres hores, a partir de les dues setmanes a partir de les tres o quatre hores.
El gatet no sap fer pis
Una altra de les principals tasques que hauràs de realitzar serà la de provocar que faci pis i caca. Els gats tan petitons no saben com fer-ho i és la mare la que s'encarrega d'estimular-los. Mulla un cotó amb aigua tèbia i frega la seva zona anal fins que faci les seves necessitats.
Un llit suau i calent
Procura un lloc perquè el gatet pugui dormir i estigui a gust i tranquil en una habitació que sigui calenteta. Pots utilitzar una caixa i col·locar una tovallola.
Com netejar a un gatet
Solament necessitaràs un drap mullat en aigua tèbia per netejar al gat bebè. Passa el drap pel seu pelatge i torna a passar un altre drap, aquesta vegada sec.
Acudeix al veterinari
Procura portar al gatet al veterinari al més aviat possible. L'especialista podrà revisar-ho i veure si té algun paràsit i pugui comprovar la salut de l'animal.

I si creus que no seràs capaç de fer tot això, ens pots trucar a nosaltres, que tenim gent expecialitzada en el tema.